Selectează o Pagină

Mă numesc Alina Ursu și sunt 

 

♡ Medic dentist

♡ Consultant în Lactaţie certificat Internaţional

       Sunt Alina Ursu, medic dentist, consultant în alăptare IBCLC, consilier în dezvoltare personală și mamă.

Formarea mea ca medic mă ajută să înțeleg importanța informației obiective (bazată pe dovezi) în luarea deciziilor potrivite în viețile noastre. Sunt de părere că pacienții mei au dreptul să fie informați complet în legatură cu toate opțiunile de tratament și să decidă asupra lor.

Și părinții au dreptul să cunoască toate beneficiile alăptării și să aleagă singuri ce este mai bun pentru familia lor.

Prin participarea la congrese și cursuri de formare continuă, mă asigur că le pot oferi oamenilor cu care colaborez servicii optime.

Faptul că sunt mamă și că încerc să lucrez să îmi îmbunătățesc constant abilitățile de comunicare și empatizare mă ajută să fiu un sprijin mamelor care sunt la început de drum în povestea alăptării.

Interacțiunea mea cu majoritatea pacienților copii este una pozitivă prin prisma faptului că am învățat să “vorbesc„ pe limba lor și să îi ajut să aibă o experiență cât mai relaxată în timpul vizitei în cabinet. Aceste principii le aplic cu succes și la pacienții adulți pentru o colaborare bazată pe încredere.

Sunt aici pentru a oferi informația și susținerea de care au nevoie părinții aflați în impas cu alăptarea.

Întrebări frecvente

Cât de des trebuie să îmi pun copilul la sân și cât ar trebui sa dureze o masă?

Încă din primele ore după naștere bebelușul are nevoie sa fie pus la sân cât mai repede și destul de des.
În primele zile se hrănește cu un fel de lapte special numit colostru. Acesta este în cantitate mică și de accea este normal ca bebelușul să sugă foarte des.
Ca regulă generală un nou-născut ar trebui să fie pus la sân de aproximativ 8-12 ori pe 24 de ore. ( de aici și regula de 3 ore). Ca durată de timp între mese, aceasta variază între o oră și 4 ore. Mai important este să urmărim bebelușul, să observăm semnele și să îl punem la sân.

O dată atașat corect la sân observăm felul în care suge. Trebuie sa facă mișcări ample de supt urmate de înghițit. Sunetul de înghițire se aude constant. La început bebelușul poate suge în reprize mai lungi de 20-40 min și pe masură ce crește va deveni mai eficient.
Important este să vedem că înghite și ulterior mama va simți un sân mult mai gol la sfârșitul mesei.

Cum știu că bebelușul meu mănâncă suficient?

Dacă bebelușul este atașat corect la sân acesta va face transfer de lapte eficient și va avea cel puțin 5-6 scutece cu urina pe 24 de ore și cel puțin 1 scaun ( în primele 6 săptamâni, ulterior bebelușii alăptați exclusiv pot să aibă scaun și la câteva zile fără să fie o problemă).
Dacă mănancă suficient bebelușul va fi mulțumit și relaxat, va avea reprize de somn între 1 oră și 2-3 ore.
Ca greutate acesta va lua cel puțin 155g pe săptămână în primele 4 luni, urmărind o curbă individuală de creștere.

Copilul meu vrea să sugă mereu. Oare produc suficient lapte?

Faptul că bebelușul are scutece ude și scaun, ia în greutate și pare mulțumit după ce suge sunt semne ca alăptare merge bine.
Dacă trece printr-o perioadă în care suge mult mai des sau petrece mai mult timp la sân este posibil să treacă printr-o perioadă de creștere mai intensă , puseu de creștere.
În general aceste perioade sunt în jur de 3, 6, 9 săptămâni și 3 luni. Acesta este modul prin care copilul transmite mesaje corpului mamei ca acesta să producă mai mult lapte pentru nevoile crescute ale copilului.
Dacă există vreun semn de întrebare legat de atașare și transfer de lapte sau dacă bebelușul nu ia în greutate cel mai bine ar fi să apelați la un IBCLC sau la medicul pediatru proalăptare.

Bebelușul meu se trezește noaptea, este cumva din cauză că îl alăptez?

Pentru că bebelușii au un stomac relativ mic, iar laptele matern se digeră destul de rapid, aceștia au nevoie să fie hrăniții și pe timpul nopții.
Pe măsură ce cresc vor avea perioade mai lungi de somn nocturn. Când ajung în jur de 4 luni aceștia pot să aibă reprize de 4-5 ore se somn legat.
Bebelușii se pot trezi și din alte motive decât legate de hrănire. Atunci când se simt neconfortabil ( le este prea cald/ rece, scutec prea plin etc) sau sunt speriați , alăptarea îi ajută să readoarmă. În perioadele de erupție dentară, de regresie a somnului sau în jur perioadelor când fac progrese în dezvoltare aceștia pot să aibă un somn mai agitat.
Unii dintre ei nu pot să fie ajutați să adoarmă doar prin mângâieri sau plimbat.
Dacă alăptarea pe timpul nopții funcționează pentru voi aceasta are beneficii mari pentru dezvoltarea copilului chiar și după un an.

Ce alimente să evit pe perioada cât alăptez?

Alăptarea nu este o boală care să necesite un regim special.
Mama are nevoie de dieta diversificată ca și în sarcină. Daca ea nu are restricții din cauze medicale ( diabet, alergii alimentare etc), alăptarea nu aduce modificări în plus.
Mama poate și trebuie să mănânce fructe și legume crude ( au multe vitamine, minerale, enzime și factori nutriționali importanți). Poate să mănânce orice tip de lactate și produse de origine animală în funcțiile de principiile ei nutriționale.
Toate produsele care conțin cofeină pot fi consumate în cantități moderate și de preferat în prima parte a zilei. Cofeina trece în laptele matern în cantitate foarte mică, dar bebelușii nu o pot procesa și există posibiliatea să se acumuleze.
Alcoolul de asemenea trece în laptele matern , dar se poate consuma în cantitate mică ocazional, de preferat după primele 8 săptămâni, iar alăpatrea ar fi bine să fie la cel puțin 2 ore după consum.

♡ Medic dentist

♡ Consultant în Lactaţie certificat Internaţional

CONTACT

ADRESĂ

♡ Consultații în alăptare la domiciliu sau online

 Stomatologie

Clinica Dr. Oțelea

Str. Virgiliu, nr. 15, București